Lopen we de boot weer mis?

Een somber gevoel bekroop me toen rond 15 september de uitslag kwam en bleek dat
Groenlo nog niet de 40% aansluitingen had behaald om een glasvezelnetwerk aangelegd te krijgen. Zijn we als Grollenaren weer te afwachtend en zullen we net als bij de N18 nu ook op de digitale snelweg de boot gaan missen?

In de plaatsen om ons heen waar een soortgelijke vraagbundeling is geweest, is deze geslaagd. Ruurlo, Vorden, Aalten, Lichtenvoorde en binnenkort zeer waarschijnlijk Winterswijk zullen allen een glasvezel netwerk aangelegd krijgen met alle mogelijkheden van dien.
De vraag rijst dan: “waarom zou ik mij in de toekomst als woningzoekende in deze regio nog vestigen in een plaats als Groenlo, als de voorzieningen daar ver achterlopen op de omliggende plaatsen?”. Waarschijnlijk zal Groenlo in de toekomst door dit gebrek aan voorzieningen al harder gaan vergrijzen dan de omliggende plaatsen, als deze aanleg dan ook nog eens niet doorgaat…

Door een “fout” in het verleden (de privatisering van het kabelnetwerk) zijn we momenteel voor antenne/schotelloze HD televisie aangewezen op een monopolie: UPC. Dat zal als het aan de rechters ligt ook niet veranderen, de openstelling van de kabel is door hen afgeblazen, overigens betrof deze openstelling slechts het analoge televisie aanbod.

Een goede indicatie van het belang van een OPEN glasvezel netwerk was te vinden in de acties van UPC van de afgelopen maanden. Nog nooit heb ik een bedrijf zoveel reclame zien maken om een mogelijke concurrent zwart te maken. Het leek alsof alle UPC medewerkers in Groenlo woonden en allemaal zouden verhongeren door eeuwig opgebroken straten… Waarom is UPC toch zo tegen de aanleg als ze zelf ook in de nabije toekomst via deze glasvezel hun diensten kunnen aanbieden? Zou dat soms iets te maken hebben met hun huidige monopoliepositie en het idee dat ze het niet op kwaliteit kunnen winnen van de concurrentie?

Voor de mensen die zich hebben bedacht naar aanleiding van de Radar uitzending over KPN glasvezel: het mooie is nu juist dat er een keuze mogelijk is, er zijn meerdere aanbieders op dit OPEN glasvezel netwerk, kies de ander en over een jaar zullen er zelfs nog meer aanbieders bij komen (nog meer keuze).
Bij kabel heeft u geen keuze en zult u ook nooit een keuze krijgen en van concurrentie is een consument nog nooit slechter geworden…

Dus mede Grollenaren, wacht niet langer en sluit u aan bij de toekomst en blijf niet hangen in het verleden (behalve dat ene weekend in Oktober).
Om de torenwachter van vorige week nog een keer aan te halen: een fatsoenlijk verbetering van de N18 gaat voorlopig niet door, laten we er voor zorgen dat we in ieder geval een digitale supersnelweg aangelegd krijgen en laten we het dan wel in 1 keer goed doen. De kat uit de boom kijken is in dit geval net zo nadelig als de afwachtende houding t.o.v. de N18.

Dit stuk werd geplaatst in de Groenlose Gids van 30 september 2010